Cauta:
  News  Turism  Evenimente  Imobiliare  Mediu  Sport evenimente  Petrol  Sport  Petrol mediu  Energie  

social  Comunicat de presa CREDIDAM social

Nereusind in mod direct, pentru ca ar fi fost evident neconstitutional, autoritatile statului au ales formula crearii de organisme "de casa", carora sa le transfere colectarea, pentru ca astfel banii sa poata fi dirijati "unde trebuie".

Pentru drepturile artistilor interpreti functioneaza, din 1996, Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), asupra caruia s-a dus o campanie de defaimare sustinuta, cu toate ca, zece ani de controale de la ORDA, Ministerul de Finante, ANAF si Garda Financiara nu au gasit nici un leu fraudat.

La aceasta ora, CREDIDAM are peste 11. 000 de membri si reprezinta artisti din nenumarate tari, prin contractele de reciprocitate parafate de organismele internationale, sau chiar direct, prin mandatele date de acestia.

Acum cateva luni, a fost creat, in mare secret, un organism paralel: ARAIEX. Prin lege, guvernul nu poate avea decat un rol de coordonare, iar ORDA a incercat, de cativa ani, sa aduca banii colectati sub control politic. In cazul nerespectarii deciziei ramase definitive ORDA retrage temporar avizul prevazut la art. 125 din lege". Atunci, reprezentantii ORDA au ridicat, de la sediul CREDIDAM, copii dupa cateva mii de documente din baza de date a organizatiei. Acest onorariu se ridica, mai nou, la suma de 7. 500 lei de arbitru. Pentru cei interesati, cei doi semneaza impreuna cererea de inscriere, la OSIM, a numelui si siglei ARAIEX. Acestia sunt, in cvasitotalitate interpreti de muzica populara, absolut toti legati de posturile TV Etno si Taraf, proprietate a familiei mai sus amintite.

Dupa luni de sicane si abuzuri, facute cu buna stiinta, prin decizii ORDA aberante, multe din ele suspendate ulterior de instantele de judecata, organismul guvernamental a dat lovitura suprema, emitand o decizie de suspendare a activitatii CREDIDAM. Conditiile intrarii in legalitate: declansarea negocierilor cu televiziunile (CREDIDAM se afla acum in plin arbitraj cu acestea) si declansarea negocierilor pentru comunicare publica/ambiental (baruri, discoteci, magazine, etc).
CREDIDAM a depus cereri, la ORDA, in 02. 09. 2011 si 05. 09. 2011, numai ca ORDA nu a emis Decizii de constituire a comisiilor de negociere, in baza cererilor CREDIDAM. Baza legala invocata: nerespectarea altor doua decizii (nr. 229/04. 08. 2011 si nr. 304/28. 12. 2011). Acum, ORDA a dat decizie de suspendare a activitatii CREDIDAM, desi culpa este, in mod evident, la ORDA.

- Decizia nr. 304/28. 12. 2011 a fost data dupa controlul pe comunicare publica/ambiental, finalizat in a doua jumatate a lunii noiembrie 2011. Iata cum s-a curatat drumul pentru noua firma "de casa", imposibil de impus pe o cale fireasca.

Sigur ca decizia poate fi contestata, sigur ca vor continua zecile de scrisori de protest de la organizatiile internationale, care nu vad cu ochi buni faptul ca banii artistilor lor (unii chiar direct inscrisi la CREDIDAM, ca Elton John, Celine Dion sau Dire Straits) vor ajunge pe mana unei firme de partid, si ca, pana la urma, tot justitia va rezolva problema.

Poate va aduceti aminte de recenta lege a sanatatii, unde banii pe care oamenii ii dadeau statului urmau sa ajunga la cateva firme private, alese pe spranceana. Ramane de observat aceeasi tactica a puterii portocalii de a face un abuz si de a profita de timpul obtinut pana la rezolvarea, prin justitie, pentru a mai ciupi cate ceva.

Inca o dovada a intruziunii brutale si lipsite de scrupule a politicului: Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor suspenda, in mod abuziv, activitatea CREDIDAM.

Prin Decizia nr. 6/31. 01. 2012, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) retrage temporar avizul de functionare a Centrului Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), suspendandu-i activitatea de gestiune colectiva. Interesele artistilor interpreti romani, membri CREDIDAM, sunt reprezentate si protejate in tarile semnatare ale acordurilor bilaterale, incheiate cu CREDIDAM.

Silviu Prigoana, deputat PDL, si a sa sotie, Adriana Bahmuteanu-Prigoana. Infiintata in anul 1996, cu sprijinul guvernului olandez, in cadrul programului MATRA, asociatia are peste 11. 000 de membri, romani si straini. Raspunderea colectarii respective a fost acordata imediat, la cerere, Asociatiei ARAIEX, fondata de Adriana Bahmuteanu Prigoana. Este semnatara a 33 de acorduri internationale bilaterale, incheiate cu asociatii similare din Europa si Canada. Iulian Vrabete, membru in Consiliul director CREDIDAM:

Cel mai recent abuz al actualei puteri a fost comis de organismul guvernamental ORDA asupra CREDIDAM - Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti!

Desemnat sa supravegheze aplicarea legilor privind drepturile intelectuale si sa coordoneze activitatea organizatiilor care colecteaza aceste drepturi, Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) isi aroga postura de stapan peste aceste asociatii de drept privat. Scopul a fost acela de a acoperi Decizia nr. 305, data a doua zi (29. 12. 2011), prin care s-a luat, din raspunderea CREDIDAM, colectarea pentru comunicare publica/ambiental. La aceasta ora, ARAIEX are mai putin de 200 de membri. Nici una dintre decizii nu este definitiva, ca dovada ca au termen de judecata in 15. 02. 2012.
In semn de protest fata de maniera de lucru a ORDA, toate televiziunile ce fac parte din comisia de arbitraj au refuzat sa plateasca onorariul celor 5 arbitri ce functioneaza pe langa ORDA. Cu sprijinul ORDA, a primit in mare graba avizul de functionare. CREDIDAM reprezinta, in Romania, interesele artistilor interpreti straini ale caror inregistrari sunt folosite pe teritoriul tarii noastre. Conform acordurilor bilaterale, la inceput de februarie, ar fi trebuit sa fie efectuate platile externe, iar CREDIDAM este blocat in colectarea si repartizarea drepturilor de proprietate ce se cuvin artistilor straini.
CREDIDAM este prima asociatie romana de gestionare a drepturilor de proprietate intelectuala ale artistilor interpreti. CREDIDAM a inaintat prompt o actiune in justitie, iar decizia ORDA a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti.

Deciziile nr. 229 si nr. 304/2011 au fost contestate in justitie si au termen in instanta, peste 14 zile, la data de 15. 02. 2012.
Foarte important - Potrivit art. 138 indice 3 din Legea nr. 8/1996 : "Decizia poate fi atacata la instantele judecatoresti de contencios administrativ. Mai mult, ORDA a uitat sa publice avizul respectiv pe site-ul oficial, ca nu cumva cineva sa conteste aceasta decizie. CREDIDAM este gata sa sutina public, cu probe, ca motivele suspendarii sunt fictive si exprima un interes oneros.

In esenta, lucrurile stau in felul urmator:
- Decizia nr. 229/2011 se refera la intrarea in legalitate a CREDIDAM, in 30 de zile de la emitere. Motivul pentru care era atat de interesant un nou organism cu doar trei membri fondatori este acela ca el fusese infiintat de dl. In plus, televiziunile vor contesta, in instanta, hotararea arbitrala.

CREDIDAM a anuntat deja asociatiile internationale la care este afiliat, intrucat acum drepturile artistilor straini si romani pe care ii reprezinta sunt intr-un real pericol.

 
social social

Articole 'populare'

Paradisul animalelor de colectie

Piata Pipera( Soseaua Bucuresti - Nord nr


 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

 |Fotograf nunta|Fotograf botez|SOCIAL - 2019 - reportaj.com